L’alcalde  de Gandia, José Manuel Prieto, acompanyat del vicealcalde, Josep Alandete, i del regidor d’Economia i Hisenda, Salvador Gregori, han comparegut aquest migdia davant els mitjans de comunicació per tal d’anunciar el que consideren una molt bona notícia per a la ciutat i el seu futur d’estabilitat financera. I és que el Ministeri d’Hisenda ha tret l’Ajuntament de Gandia de la zona de risc, el que li permetrà plantejar una proposta de flexibilització del Pla d’Ajust: «El Ministeri ens ha posat com a exemple d’ajuntament que més ha complit amb les duríssimes condicions del Pla d’Ajust al qual estem sotmesos des de l’any 2015…». «Tal com vaig dir que faria com a alcalde, he portat al Ministeri d’Hisenda la proposta econòmica de Gandia per a fer flexible el Pla d’Ajust en esta època complicada, sense descuidar les obligacions, però tampoc la ciutat i els seus ciutadans.»

La proposta de Gandia de flexibilització del pla d’Ajust pretén encarrilar definitivament el deute financer heretat. Inclou, en primer lloc, un any més de carència que permetrà al Govern del Serpis executar d’una manera molt més esplaiada la forta inversió s’espera a Gandia a través dels fons europeus Next Generation. Cal recordar que la ciutat ha sol·licitat projectes per valor de 30 milions d’euros «per a modernitzar el potencial econòmic de la ciutat i millorar la vida de la ciutadania».

«Gandia no para tenint com a prioritat les persones i la generació d’oportunitats perquè els nostres sectors productius seguisquen donant cohesió social a la nostra ciutat, que pot estar ben satisfeta. Este govern tenia clar  que havia de ser responsable primer que res davant de la ciutadania, davant del sacrifici que estava fent. Una gestió amb ordre, una capaç d’aprofitar totes les oportunitats que ens estan venint de les altres administracions, però a més a més sense balafiar ni un cèntim. Tot allò que es gasta és per a seguir millorant la nostra ciutat, perquè les persones no patisquen, i per a seguir construint eixa ciutat a la mesura de les persones per als que vivim ara i per a les pròximes generacions», ha expressat el vicealcalde.

Alleugeriment financer important

L’amortització del deute s’allargarà en sis anys més (fins l’any 2050), la qual cosa redueix la càrrega financera de l’Ajuntament de Gandia d’una manera molt significativa i eixa menor càrrega redundarà en la millora de les finances municipals. «Podrem dedicar eixos recursos a unes altres finalitats. Sí que amortitzarem anticipadament però ja no amb les duríssimes condicions de Pla d’Ajust. Complir este pas és necessari per a poder donar bones notícies en un futur», ha assegurat l’alcalde.

A pesar de la volatilitat actual dels tipus d’interès, s’ha aconseguit que el Ministeri mantinga les condicions del tipus d’interès anterior, situat en el 0’45% fixe per a tot el nou termini d’amortització. Una de les conseqüències d’esta millora financera serà que l’Ajuntament seguirà tornant deute, de manera anticipada, entorn a 5 milions d’euros, tal com hem fet enguany. Per la seua banda, el govern es compromet a seguir rebaixant el seu deute municipal. «Se mire com se mire és un excel·lent acord que ens permetrà una finestra d’oportunitats on l’equip de govern podrà decidir què fer amb aquest estalvi financer. És una qüestió a decidir i pensar. Tot el que es puga fer seria pràcticament impossible sense aquesta flexibilització, perquè ens constrenyeria el pressupost d’una manera molt potent. Per tant, pensem que d’ací a 2050 hi haurà un alleujament financer important», ha explicat Gregori.

Quan s’acabe la legislatura, el deute s’haurà reduït en 85 M €, és a dir, un 25% menys del que es va trobar. S’ha tornat 1 de cada 4 euros que es devien, «sense deixar d’invertir i estant al costat dels ciutadans i de tots els sectors productius en els moment més durs de la pandèmia (anys 2020-2021), quan vam posar sobre la taula fins a 15M€ per a que ningú es quedara darrere», ha recordat l’alcalde.

«Gandia no és menys que ningú i segueix marcant el camí. Per això Hisenda correspon l’esforç que ha fet la ciutat i la ciutadania, permetent-nos donar el primer pas i tornant eixe esforç en forma de consideració per haver anat complint escrupolosament el Pla d’Ajust. Quin és el primer pas? Aprovar les mesures per a fer possible invertir a la ciutat amb seguir reduint el deute. És necessari per a poder donar bones notícies econòmiques en un futur pròxim», ha conclòs l’alcalde.

Estos criteris, als que Gandia s’acollirà per a flexibilitzar el Pla d’Ajust, es van aprovar ahir en Junta de Govern, s’han exposat en la comissió d’Hisenda celebrada aquest matí i es sotmetrem a votació en el plenari extraordinari que tindrà lloc el divendres pròxim.

Write your comment here ...

Deixa un comentari