El proper dimecres 27 d’abril, la Sala Principal de l’edifici de Foment d’Agricultura i Comerç de Gandia albergarà la jornada «Les cobertes verdes a la mediterrània». Des de les 9:45 h fins les 13:45 h amb entrada gratuïta, es desenvoluparan diverses xerrades al voltant de la proposta de modificació del Pla General de Cobertes i Terrats Vius. Així ho ha anunciat el vicealcalde i regidor d’Urbanisme, Josep Alandete, acompanyat del cap de Servei Jurídic d’Urbanisme i Habitatge de l’Ajuntament i coordinador de la jornada, Jorge Hervás.

«Les cobertes verdes a la mediterrània» es compon, tal com ha assenyalat el vicealcalde, d’un programa «molt concentrat» el qual desgranarà, a través de les conferències, diferents aspectes de la modificació del Pla General i «el camí per a integrar el medi ambient amb l’entorn urbà». «La pandèmia ens ha ajudat a comprendre com és de necessària eixa integració del medi ambient als nostres entorns per a viure millor i com els nostres edificis necessitaven més dosis de confortabilitat», ha afegit.

La primera xerrada girarà al voltant de «les cobertes verdes i l’eficiència energètica en el Programa Next Generation». Tal com ha exposat Hervás, la modificació de les cobertes verdes o terrats vius forma part de l’estratègia del departament dins del programa Next Generation, la qual tracta de contribuir a la reducció de la eficiència energètica en un 30%. «El terrat verd, juntament amb el sistema d’aïllament tèrmic, el sistema solar o la aerotèrmica forma part d’una de les mesures per a aconseguir-ho», ha agregat.

«Cobertes verdes adequades per a l’àrea mediterrània», realitzada pel membre de l’Institut Valencià d’Edificació Joan Romero, serà la segona conferència que es portarà a terme el dimecres 27 a Foment. Elisabeth Contreras, consultora de Paisatge en ‘Zinco Cubiertas Ecológicas’, serà l’encarregada de la tercer xerrada sota el títol «experiències de cobertes verdes intensives i semiintensives en la construcció d’obra nova». La jornada tancarà amb «la implementació de la coberta verda en edificis residencials» a càrrec de de Roberto Moratal, arquitecte expert en rehabilitació energètica.

Segons ha explicat Hervás, la jornada se celebra paral·lelament al procediment que està portant a terme el Departament d’Urbanisme de la modificació del Pla General per tal d’incorporar els terrats verds o cobertes vives als edificis de la ciutat. Així mateix, aquesta obliga a la incorporació de cobertes vegetals de caràcter intensiu o semi intensiu en cobertes planes en una superfície mínima del 60% en edificis de caràcter terciari o hoteler. «Hem procurat incidir en la zona d’equipaments privats de la platja de Gandia per a obtindre una transició entre el sòl urbà ja consolidat i la zona de la Marjal», ha detallat.

La modificació de l’ordenança estableix també que als usos residencials la l’aplicació d’un terrat verd serà potestativa. «En aquest cas incorporarem una sèrie d’actuacions de foment com una línia de mesures públiques i subvencions de vora 100.000€ per tal de contribuir a que els edificis residencials puguen incorporar-los de forma voluntària», ha apuntat el coordinador de les jornades. D’aquesta manera, «Les cobertes verdes a la mediterrània» s’encarregarà de desenvolupar tots aquests apartats del Pla General i la implicació de que té la seua modificació.

El regidor d’Urbanisme ha anunciat que la modifiació ja està en fase d’avaluació ambiental estratègica i s’han incorporat dos llicències: el supermercat Beniopa-passeig i una residència. Així mateix, ha expressat que amb aquesta transformació del Pla General, la ciutat de Gandia és capdavantera: «Hem donat un pas endavant i segur que ens seguiran en moltes altres ciutats». «Demostra que a banda de dissenyar una ciutat amable, inclusiva i per a tots, també es pot incidir en eixa conjunció i harmonia del paisatgística que ajuda a viure millor a tota la ciutadania», ha expressat.

Programació

10:00 – 10:15 h: Benvinguda per part de Josep Alandete, vicealcalde i regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Gandia, i Luís Sendra, degà del Col·legi d’Arquitectes de la Comunitat Valenciana.

10:15 h – 10:45 h: Xarrada «Les cobertes verdes i l’eficiència energètica en el Programa Next Generation» a càrrec d’Alberto Rubio, director general de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica de la Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica.

10:45 – 11:15 h: Xarrada «Cobertes verdes adequades per a l’àrea mediterrània» realitzada per Joan Romero, membre de l’Institut Valencià d’Edificació.

11:15 h – 11:45 h: Descans.

11:45 h – 12:15 h: Xarrada «Experiències de cobertes verdes intensives i semiintensives en la construcció d’obra nova» per Elisabeth Contreras, consultora de Paisatge en ‘Zinco Cubiertas Ecológicas’.

12:15 h – 12:45 h: Xarrada «La implementació de la coberta verda en edificis residencials» a càrrec de Roberto Moratal, arquitecte expert en rehabilitació energètica.

12:45 h – 13:15 h: Concurs de terrats vius a Barcelona.

13:15 h – 13:45 h: Clausura de la jornada realitzada per Núria Matarredona, directora de Innovació Ecològica en la Construcció de la Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica.

Write your comment here ...

Deixa un comentari