La regidora de Polítiques Educatives, Carmen Fuster i l’assessora del departament de Polítiques Econòmiques, Comerç Indústria i Innovació, Vicenta Ferrer, i el representant de l’associació de forners i pastissers de Gandia, Miguel Rosselló, ha presentat aquest matí en roda de premsa el programa ‘La casca de Reis’ amb què al voltant de 700 xiquets i xiquetes de segon de Primària dels centres educatius de la ciutat coneixeran i es familiaritzaran amb un dolç tradicional valencià de la cultura local i de la Safor.

La casca de Reis, un dolç que es remunta a les arrels àrabs del nostre territori en el segle XV, s’ha convertit en el patrimoni dels menuts i menudes per tractar-se d’un element que els fillols i filloles rebien com a regal per part dels padrins, i que la infantesa ha guardat fins a l’edat adulta per a transmetre-ho de generació en generació. Normalment, té la forma d’anella o de serp i té com a ingredients principals l’ametla, el sucre i els ous.

Aquesta activitat permet recuperar i reivindicar la tradició que hi ha hagut sempre amb la casca“, ha destacat Fuster, qui ha precisat que la infantesa i les seues famílies reben aquesta activitat amb molta alegria, i ha tingut paraules d’agraïment en memòria de Toni Rodríguez, exmembre de la corporació local i “un pastisser que ha lluitat moltíssim perquè tot el sistema educatiu descobrira, recalcara i participara d’aquest element patrimonial“.

Sobre les activitats del programa, l’alumnat de Primària fabricarà la seua pròpia caixa de casca amb uns retallables de cartolina, una acció que vindrà acompanyada d’unes competències al voltant sobre aquesta dolça tradició:

  • Conéixer el dolç tradicional de la Casca de Reis, els seus ingredients i les seues varietats.
  • Valorar aquest element no sols com un dolç, sinó també com una tradició arrelada al nostre territori, així com conéixer el seu origen.
  • Identificar la producció de la Casca amb el comerç local.
  • Sensibilitzar l’alumnat en el patrimoni material i immaterial.
  • Motivar al públic escolar perquè participe activament en la conservació de les nostres tradicions.
  • Potenciar la utilització dels sentits i el treball en equip en el desenvolupament de l’activitat.
  • Fomentar la creativitat a través de l’expressió artística.

Per part seua, Vicenta Ferrer ha posat en valor el suport de l’àrea de Comerç a aquestainiciativa comercial i pedagògica” que promou i reivindica aquest dolç valencià de tradició antiga i amb la qual “es busca que els xiquets i xiquetes visiten els forns de la ciutat acompanyats de les seues famílies per a comprar la seua casca favorita“.

Finalment, Rosselló ha agraït a l’Ajuntament de Gandia per aquesta iniciativa que incentiva la venda de casques a les pastisseries i fleques locals i ha afegit que la decoració de les caixes s’elabora de manera artesanal.

Write your comment here ...

Deixa un comentari