La regidora de Patrimoni Històric, Artístic i Cultural, Alícia Izquierdo, acompanyada de l’arqueòleg municipal, Joan Negre, ha anunciat aquest matí que, 23 anys després que la Generalitat ho demanara als ajuntaments, i de diferents intents, Gandia tindrà el primer Catàleg d’espais i béns protegits. El govern local ha tret a concurs la redacció del document, que s’ha adjudicat per 60.000 euros i un termini de 9 mesos a l’Institut Universitari de Restauració i Patrimoni de la Universitat Politècnica de València.

“És una molt bona notícia per a la ciutat, per a la protecció i posada en valor del nostre patrimoni històric artístic i cultural. Finalment, després de molts intents (cal agrair-li-ho als companys Josep Miquel Moya i Xavier Ródenas), i d’entrebancs per part dels governs de dretes, ho anem a aconseguir. El nou catàleg serà possible gràcies també al treball anterior realitzat per les historiadores Isabel Canet i Empar Pellicer”. Izquierdo ha mostrat la seua satisfacció per la qualitat de l’equip tècnic redactor format per 5 doctors arquitectes; 1 arqueòleg; 1 etnòleg; 1 historiador de l’art; 5 doctors en topografia i fotometria, a més dels tècnics municipals, encapçalats per Joan Negre.

“No és només un document acadèmic, sinó un instrument urbanístic per a la ciutat que marcarà qualsevol actuació de construcció que e sfaça en la ciutat en àmbits patrimonialment rellevants”.  L’arqueòleg municipal ha explicat que el catàleg contindrà tots els Bé d’Interès Cultural (BIC’s) i Bens de Rellevància Local (BRL’s), presents i futurs (les esglésies anteriors als anys 40, el patrimoni de la Guerra civil i altres que entrarien, com ara el Teatre Serrano, una empremta del Modernisme a Gandia), així com els espais i jaciments arqueològics.

A través d’una fitxa tècnica de cada element s’indicarà el grau de protecció i les actuacions que hi podran fer-se o no. A més, agilitzarà els tràmits urbanístics als propietaris d’edificis protegits interessats a fer-hi obres, o els permetrà accedir a ajudes i subvencions públiques.

Write your comment here ...

Deixa un comentari