En el marc del Pla d’Inversions de la Diputació de València per a municipis de més de 50.000 habitants, la Junta de Govern Local va sol·licitar dilluns passat una subvenció de 2 milions d’euros a l’ens provincial per a l’execució dels projectes “Pavelló Esportiu Universitari Sostenible” (1.650.000 €) i “Execució de Corredor verd amb canal de millora del drenatge al llarg del Parc Públic Uir-1 i el carrer Ribera Baixa” (350.000 €).

Així ho anunciat aquest matí Lydia Morant, regidora d’Esports, i Alícia Izquierdo, edil de Gestió responsable del Territori. 

Integració paisatgística de la Platja i l’Auir

En primer lloc, Izquierdo ha destacat que el projecte de la seua àrea compleix estratègicament els objectius del Govern del Serpis pel que fa a la recuperació ambiental i la integració paisatgística d’un entorn urbà com la Platja en un espai protegit com l’Auir.

L’edil ha recordat que fa uns quants mesos, l’Ajuntament ja va rebre una subvenció de 250.000 € de l’ens provincial per a la creació d’una via ciclo-peatonal en el carrer Ribera Baixa  i ara, gràcies a la nova subvenció, el projecte s’engrandeix i s’amplia.

Per un costat, la integració paistagística consisteix a que des del camí dels Eucaliptus, que naix pràcticament des de la redona del final de la Platja, on comença el carrer Ribera Baixa, s’hi ficarà una nova vorera, un carril bici i una zona d’arbre i arbratge, que crearà eixa transició verda i unió del carril bici de la primera línia de la Platja Nord amb la via ciclopeatonal que ve des de Carcaixent. D’aquesta manera, es podria anar en bici pràcticament fins a Dénia.

“Ara, gràcies al nou projecte, recuperem 24 metres lineals del carrer Ribera Baixa cap a dins, el que es coneix com a finca de Rústicas, a través també d’un conveni amb els propietaris, que ha passat hui mateix per la comissió del Ple de Gestió del Territori, Urbanisme i Serveis Bàsics. Imagineu en el que va a convertir-se la zona, en un corredor verd que transicione la part urbana amb l’espai protegit…”.

A més, es recupera tota una sèquia antiga que va existir fins els anys 60-70  i que feia d’escorredor natural de la Marjal. En el seu moment, va quedar asfaltada i tot això ha anat produint que la marjal, que quan plou molt té tendència natural a drenar-se, no ho puga fer-ho, amb els conseqüents problemes per als llauradors. L’actuació permetrà tindre també un control sobre l’obertura i el tancament de les escorrenties i els nivells hídrics ambientals i ecològics del cabdal d’aigua de la marjal, ajudant a mantindre l’aigua quan siga necessari, en èpoques de sequera o estivals. Molt important per a la flora, la fauna i els conreus de la zona. “Per tant, molt satisfeta de presentar un projecte mediambiental innovador, sostenible que recupera eixa zona de la ciutat i que permet donar un encaix millor a les zones de transició urbanes i verdes de la ciutat”, ha conclòs la regidora de Gestió responsable del Territori.

Pavelló Esportiu Universitari Sostenible

Per la seua part, Morant ha recordat que aquest el futur Pavelló Universitari “respon a la demanda de molts col·lectius esportius de la nostra ciutat que requereixen i sol·liciten accés a aquest tipus d’infraestructures des de fa temps”, unes instal·lacions que “s’emmarquen en un eix de col·laboració amb la Universitat que permetrà la investigació en l’àmbit esportiu i que crearà sinergies entre el centre acadèmic l’administració local”. Al respecte, el recinte integrarà una zona d’aules de generació espontània.

Pel que fa a la ubicació, se situarà enfront dels terrenys municipals del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV), a la Platja, zona que “permetrà generar major confluència i usabilitat, així com oportunitats a nivell de turisme esportiu”, ha comentat la responsable d’Esports.

Sobre les característiques del nou pavelló, Morant ha detallat que aquest comptarà amb un pista central de 45 x 24 metres i tres pistes transversals de basquetbol i altres activitats (handbol, futbol sala) separades per cortines perquè possibiliten la rotació d’entrenaments de les diferents disciplines per part d’entitats esportives locals i agrupacions universitàries fora de competició. Així mateix, tindrà una capacitat de 3.000 seients (1.650 fixes i 1.250 mòbils) per a acollir públic i integrarà sales polivalents per a activitats dirigides i un gimnàs que donarà servei a la universitat, als col·lectius esportius i també a particulars.

Aquest projecte ambiciós de ciutat, que s’ha consensuat amb tots els departaments de la Corporació Municipal, costarà al voltant d’uns 7.400.000 d’euros, una quantia que es completarà entre el finançament parcial que s’ha sol·licitat a la Diputació, la col·laboració de la UPV i de la Generalitat, i la resta del muntant que agregarà l’Ajuntament de Gandia.

Finalment, el Govern Local ha recordat que aquests dos projectes s’emmarquen en els ODS (objectius de Desenvolupament Sostenibles) i en els objectius de l’Agenda 2030 de l’ONU, aplicats en totes les línies de subvenció de la Diputació i en les exigències de la UE als municipis.

Write your comment here ...

Deixa un comentari