L’Alcaldessa de Gandia, Diana Morant, acompanyada de la regidora de Patrimoni Artístic, Històric i Cultural, Alícia Izquierdo, el president de la Junta del Districte del Grau, Miguel Ángel Picornell i el vicari episcopal i rector de Sant Nicolau, Francisco Revert ha anunciat l’aprovació a la Junta de Govern Local d’aquest matí de l’inici dels tràmits per a sol·licitar al Consell de la Generalitat la declaració de l’església de Sant Nicolau, del Grau, com a Bé d’Interès Cultural (BIC). Ha estat possible gràcies a l’autorització de l’arquebisbat, propietari del temple.

Una distinció que seria el primer Bé d’Interès Cultural (BIC) del Grau, i que “ompliria d’orgull els gandians en general i els grauers en particular. Tot el Grau pot estar satisfet de poder comptar amb la seua singular església, fruit dels donatius i l’esforç de molts pares, iaios… dels actuals veïns i feligresos. Ells van fer un gran esforç aleshores en uns temps que eren durs. Gent treballadora que va aconseguir per als seus descendents un lloc inigualable per a la trobada social i religiosa dels veïns del GrauPer això, la declaració com a BIC del temple del Grau també seria un reconeixement al treball altruista de tot un poble. Perquè els grauers, amb el seu sacrifici, van fer possible la construcció d’un monument que té una dimensió i un reconeixement internacional; i d’un emblema de la nostra estimada barriada marítima”, ha destacat l’Alcaldessa.

Per què BIC?

L’església del Grau, símbol del canvi i progrés del Grau i de la platja, és obra de l’enginyer Eduardo Torroja, un arquitecte amb una dimensió internacional.  Juntament amb ell, l’arquitecte Gonzalo Echegaray i l’enginyer Jaime Nadal. És un dels edificis més importants de l’anomenat MOVIMENT MODERN. Es va construir al 1958. L’estil destaca per la seua sinceritat estructural i senzillesa material amb una clara vinculació amb l’entorn portuari en el qual se situa.

Edifici pioner a Espanya per la seua qualitat i per l’ús del formigó armat en grans blocs. És un dels grans valors de l’arquitectura laminar. Hi ha ben poques esglésies que estan dins de la mar. Són moltes les persones que quan accedeixen al temple es queden meravellades i a la gent li crida molt l’atenció.

En 2002 es porta a terme una rehabilitació per a reparar els danys que l’ambient marí havia ocasionat; i en 2015 rep el Premi de Reconeixement Internacional de la Fundació DOCOMONO IBÉRICO (organització internacional creada en 1990 amb objectiu d’inventariar, divulgar i protegir el patrimoni arquitectònic del Moviment Modern)

“Sens dubte, la declaració de BIC, potenciarà el prestigi de Gandia com a ciutat que estima el seu patrimoni, així com el seu gran atractiu turístic. Esta declaració casaria amb eixa clara i forta aposta que estem fent des de l’Ajuntament pel turisme cultural i de qualitat. Amb la seua perfecta ubicació, mirant al Port i a la Mediterrània, l’església del Grau, amb la seua declaració com a BIC també ajudaria a la desestacionalització turística. Continuaríem protegint i dignificant el nostre patrimoni, reforçant la nostra essència i identitat. Nosaltres som un poble mediterrani, un poble amb tradició marinera, i volem conservar els nostres arrels: No hi ha al món cap societat avançada que no cuide el seu patrimoni. La principal joia arquitectònica del Grau, l’església de Sant Nicolau, camina, doncs, fins a l’excel·lència patrimonial. Un camí que encetem hui mateix amb els tràmits de l’expedient per a aconseguir que l’edifici siga declarat BIC. És una gran aposta d’este govern  que ha decidit fer un pas més per a protegir el seu patrimoni i impulsar esta catalogació per al temple del districte mariner”, ha assegurat Morant.

A més aconseguir esta major categoria obri la porta a rebre subvencions d’administracions superiors, situant església de Sant Nicolau en un altre nivell en el qual tindria prioritat respecte a altres edificis.

Cal recordar, que ja es va decidir en el seu moment, aparcar l’expedient de Bé Rellevància Local (BRL) per a ascendir un escaló i aconseguir que l’edifici tinga major rellevància.

Esta iniciativa arriba també avalada per la direcció del Museu Torroja, que després de diverses reunions de tècnics municipals amb els experts d’este Museu, es va decidir abordar-lo per a treballar i aconseguir que siga BIC perquè mereix este tractament.

 

Procediments

Ara el que es farà es traslladar l’expedient a la Direcció General de Patrimoni de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, on destaca un exhaustiu informe que ha elaborat l’Ajuntament de Gandia  (amb un complet estudi, investigació i diagnòstic per raó dels trets històrics, culturals i artístics de l’església del Grau).

La Conselleria de Cultura farà un informe preliminar que, si és favorable, s’admetrà a tràmit, amb 1 mes d’exposició pública. La Conselleria també podrà sol·licitar informes a organismes valencians vinculats amb el patrimoni (Consell Valencià de Cultura, Real Academia de Bellas Artes de San Carlos de València, Universitat de València i Universitat Politècnica de València).

Després es faria la proposta de resolució i, finalment, seria el Consell qui la declararia com a BIC.

Una vegada aconseguida la declaració (esperem que sí), jugarà un paper fonamental l’entorn de protecció dels voltants de l’església. Així els carrers, cases i edificis pròxims tindrien un règim de protecció especial.

Açò també enllaçaria amb el projecte de renovació urbana que des del govern local es prepara en l’entorn de les Cases dels Pescadors i la plaça que hi ha davant de l’església (plaça del Garbí) per a convertir-la per a ús de vianants.

Per la seua banda, el rector de la parròquia del Grau ha recordat que l’església va ser inaugurada l’any 1962, “en mig del Concili Vaticà II, que representà una renovació de l’Església, i respon, per tant, a eixa nova concepció aperturista a la natura, a l’assemblea… Cal agrair l’interès de l’Ajuntament, perquè ens obliga a valorar-lo i a cuidar-lo, encara més, perquè siga un lloc de trobada, no només de culte”.

La regidora de Patrimoni ha posat en valor que es tracta d’un dels edificis més remarcables dins de l’arquitectura contemporània a Gandia, que va substituir l’antiga ermita de Sant Nicolau, en estat ruïnós a causa dels bombardejos al port durant la Guerra Civil. L’obra se situa en un solar de forma triangular flanquejat d’aigua per dos costats; d’una banda, l’aiguabarreig de la sèquia del Rei i la de l’Auir i, de l’altra, el mateix barranc de Sant Nicolau i port de Gandia. Gràcies a esta disposició, l’edifici adquireix un caràcter especial que, en ser una construcció exempta, podem observar perfectament les seues façanes principals. El complex arquitectònic està composat per tres edificis: l’església, la torre campanar situada al claustre, i la casa abadia (que queda, de moment, exclosa de la declaració).

“A pesar de la sobrietat i de l’abstracció en les seues formes, aconsegueix una simbiosi perfecta amb el seu context naval, gràcies a la utilització de diferents elements com les finestres d’ull de bou, i la disposició de les bigues que ressemblen l’esquelet d’un vaixell. Els únics afegits figuratius que hi trobem al temple se situen a la façana principal, amb la imatge de Sant Nicolau, i a la testera, amb la Mare de Déu Blanqueta, patrona dels pescadors”.

A pesar de a seua aparença hermètica exterior, l’interior és bastant lluminós, gràcies a les múltiples claraboies i finestres disposades arreu de tota la façana. “Malauradament, Eduardo Torroja no va poder vore el temple conclòs, ja que va morir un any abans, deixant rere seu un important llegat d’obres com les tribunes del hipòdrom de la Zarzuela, el mercat d’Algeciras o l’església del Pont de Suert a Lleida, antecessora de l’església de Sant Nicolau del Grau de Gandia”.

La declaració com a Bé d’Interés Cultural de l’església del Grau suposa una important fita en la posada en valor i protecció d’aquesta obra mestra de l’arquitectura del segle XX. “I, tal i com ens recorda la Llei del Patrimoni Cultural Valencià, la incoació com a BIC de l’església del Grau comportarà, en el futur pròxim, la necessitat de redactar un pla especial de protecció que regirà tots els aspectes urbanístics del temple i del seu entorn més immediat. Un document normatiu amb el qual ja compten altres BIC de la ciutat,  i per a la redacció del qual els departaments d’Arqueologia i Patrimoni i d’Urbanisme de l’Ajuntament de Gandia, assessoraran els propietaris per tal de realitzar la seua immediata tramitació”, ha conclòs.

El president de la Junta de Districte ha desitjat “que aquest siga el primer d’altres BIC per al Grau, perquè també tenim els tinglados, que amb l’església formen l’sky line més singular del Grau… Esperem que l’expedient arribe a bon port i siga declarada BIC esta meravella, que sembla suspensa en l’aire…”.

Primer BIC del Grau, 8é de Gandia

A Gandia tenim recursos patrimonials universals com els Borja, els Clàssics, el Parpalló, les Falles (Patrimoni Immaterial de la Humanitat) o la Setmana Santa (que fa poc va celebrar precisament el seu Congrés a l’església del Grau). I, el temple de Sant Nicolau seria el primer BIC del Grau i el 8é edifici històric declarat com a Bé d’Interés Cultural (BIC) de Gandia, de tipus immoble, juntament amb:

  1. Alqueria del Duc
  2. Torre dels Pares
  3. Castell de Bairén
  4. Col·legiata de Santa Maria
  5. Antigues muralles
  6. Palau Ducal
  7. Escoles Pies-Antiga Universitat

Finalment, el Govern local ha volgut agrair el magnífic treball que està fent l’equip tècnic dels departaments d’Urbanisme i Patrimoni, el consentiment que va donar en el seu moment l’arquebisbat (l’edifici és propietat de l’Església), així com l’espenta, ajuda i ànim que sempre ha donat la parròquia del Grau, representada pel seu rector.

Write your comment here ...

Deixa un comentari