Presentem una moció perquè l’Ajuntament de Gandia es comprometa a fer un treball de recerca de les dones que han destacat al llarg de la història, mitjançant la creació d’una beca d’estudis de gènere per a la investigació de les dones de Gandia.

Són moltes les dones que han fet gran la nostra ciutat. Que amb el seu treball incansable han fet que Gandia siga avui en dia un referent cultural, on puguem viure en llibertat i respecte. Dones que són ties, iaies, germanes i mares i des del més absolut anonimat han contribuït directament en els fets històrics. Dones que han treballat sostenint la vida, cuidant de les famílies, creant xarxa i per això ja mereixen el nostre reconeixement. Sense elles, les mares, cuidadores, proveïdores, netejadores, atorgadores i sustentadores de la vida en definitiva, res del que fem seria possible.

Però a més, moltes d’aquestes dones han aconseguit trencar sostres de vidre, ser pioneres o destacar en algun àmbit de coneixement, són les dones que obren camins i que ens cal fer-les visibles, no sols per la injusta invisibilització que han patit sinó perquè formen part de la cultura de la nostra ciutat.

Per últim, moltes dones han sigut treballadores vinculades a professions que s’han desenvolupat a les cases o fora dels espais formals del treball remunerat, formant part de l’economia submergida, cobrant molt poc, treballant sense garanties ni seguretat ni prestacions i que hui no tenen dret a cap reconeixement laboral. Parlem de les aparadores, de les estisoradores, de les que treballaven al magatzem de taronges, molien arròs a casa, cosien nines o catifes, i en Gandia , les treballadores de la fàbrica de la Seda (Lombard), les treballadores de la fàbrica de xocolate (Nogueroles) i les

treballadores de la mar.

Aquest 8 de Març 2020 volem retre un homenatge ben merescut a totes aquestes dones i donar a conéixer la seua vida, fets i accions.

Per tots aquests motius, demanem al Ple de l’Ajuntament de Gandia que acorde:

1. L’Ajuntament de Gandia es compromet a fer un treball de recerca de les dones del poble que han destacat al llarg de la història, mitjançant la creació d’una beca d’estudis de gènere per a la investigació de les dones del poble.

2. Crear un apartat específic al portal de l’ajuntament on estiga tota la informació sobre aquestes dones i dels col·lectius de treballadores feminitzats i precaritzats, a la fi de donar difusió de les seues vides.

3. En col·laboració amb altres associacions de la ciutat continuarem realitzant per tal de donar-les visibilitat.

4. Proposarem la inclusió d’aquestes dones al llistat que ja existeix al departament d’Igualtat per a la nomenclatura dels carrers de la nostra ciutat.

5. Crear un premi entre l’alumnat per a fomentar la recerca i divulgació de genealogia de dones del poble, tant col·lectivament com individual. Dones del passat i també del present. Cada 8 de Març, el dedicarem a una d’aquestes dones.

Write your comment here ...

Deixa un comentari