El pròxim dijous 17 d’octubre arranca una nova edició de l’RRRR! Festival d’Art i Reciclatge a Gandia, una iniciativa de LaCasaCalba desenvolupada en col·laboració amb l’Ajuntament de Gandia i que té com a objectiu la conscienciació, mitjançant l’art, de la problemàtica ambiental en relació a la generació i gestió de residus, des d’una perspectiva crítica, lúdica i participativa.

 

El programa d’enguany s’ha presentat aquest matí en una roda de premsa a l’Ajuntament de Gandia a la que han assistit Isabel Cogollos, gerent del Teatre del Raval de Gandia (espai que acull el festival) i Alícia Izquierdo, Regidora Delegada de l’Àrea de Gestió del Territori, Patrimoni Cultural, Agricultura i Medi Ambient.

“Des de l’Ajuntament estem molt satisfets de col·laborar en aquesta iniciativa que busca unir l’art i la conscienciació ambiental. I que es faça a Gandia. Estic convençuda que tornarà a ser un èxit com en edicions anteriors, perquè està consolidada i cada any incorpora noves propostes. També és un reclam turístics, ja que sabem que la programació agrada a molts visitants que durant aquesta època busquen una oferta alternativa al sol i platja”, ha assegurat Izquierdo.

Per la seua banda Isabel Cogollos ha definit el festival com un projecte innovador que combina l’art i el reciclatge i que amb aquesta 4a edició es consolida com un referent singular al País Valencià i a l’Estat amb propostes artístiques que tenen presents l’estratègia de les 4R: Recuperar, Reduir, Reutilitzar i Reciclar. <<Pensem que es tracta d’un projecte, si més no, necessari – matisa Cogollos- donada la circumstància ambiental tan negativa que estem experimentant en aquests moments a nivell global, amb els efectes del canvi climàtic que ja estem patint. Amb aquest festival – afegeix – plantegem reflexionar sobre els residus que generem i el seu reciclatge al mateix temps que oferim una visió positiva a través de l’art per aprendre a emprar la gran quantitat de recursos que tenim a l’abast per donar vida a nous objectes i contribuir així a frenar el consumisme a què estem abocats>>.

Al mateix temps, Isabel Cogollos ha agraït el suport que el festival ha rebut per part de la Regidoria que encapçala Alícia Izquierdo i ha qualificat de <<positiva aquesta combinació entre la iniciativa privada i pública per portar a terme projectes com aquest festival amb una clara intenció i vocació de servei públic, combinant els moments de creativitat i de reflexió social>>.

En aquesta edició del festival destaca la primera producció teatral creada al mateix Teatre del Raval des que està en funcionament a mans de LaCasaCalba i que naix de la mà de Ximo Vidal a la direcció escènica, junt amb El Triangulista en escena, Francesc Burgos, i que compta amb la participació de Jordà Ferré, líder d’Antigua i Barbuda, una de les principals companyies mundials de construcció d’elements escènics de teatre de carrer. L’espectacle presenta en escena dos elements, un tricicle i un xoriguer autòmata amb una concepció retrofuturista i s’ha pogut vore dilluns i dimarts en campanya escolar i es presentarà en obert el dissabte 26 d’octubre per concloure el festival.

Destaca també la vessant més experimental del festival que vindrà de la mà de Martí Guillem amb un taller i una performance així com la presència de l’escultor Josep Basset, de Benifairó de la Valldigna, un dels primers artistes que ha treballat amb ferralla per elaborar les seues escultures.

Així, del 14 al 26 d’octubre estan previstes diferents activitats i espectacles per a tots els públics amb seu al Teatre del Raval de Gandia, en diferents espais com la sala, el vestíbul, el primer pis i el carrer. A més, alguns dels espectacles en obert s’oferiran també en campanya escolar i igualment tindrà lloc enguany un taller per a docents que s’impartirà al Cefire de Gandia.

Programació RRRR! Festival d’Art i Reciclatge

El festival s’inaugurarà al públic el dijous 17 d’octubre a les 19:30h amb les exposicions Primera exposició any 1994, de l’artista i escultor Josep Basset i que mostra escultures fetes a partir de ferro de rebuig durant els anys 90; i la instal·lació sonora CasiObsessió, feta amb teclats Casio antics que es poden tocar simultàniament, de Martí Guillem, el qual, a més més, brindarà el seu espectacle de llum i so, Dlight, a mode de mascletà emocional. En acabar hi haurà un vi d’honor. Les exposicions estaran obertes al públic fins al 26 d’octubre, de 17h30 a 20h30, també en cap de setmana.

Formaran part del festival altres propostes reciclades en forma de tallers per a tots els públics que són gratuïts i només cal inscriure’s per participar. Així, el taller de Natura Creativa, a càrrec de Marga Martínez, proposa l’elaboració de composicions plàstiques amb fulles i branques recollides i assecades prèviament i el taller Unfla’t, a càrrec d’Alejandra Català i Manuel P. Bernat, planteja la construcció participativa d’una estructura inflable amb bosses de plàstic. Aquests tallers es podran realitzar el dissabte 19 i diumenge 20, d’octubre, de 17:30h a 20:30h.

El dissabte següent, 26 d’octubre, de 17:30h a 20:30h, es podran realitzar dos tallers més: Circuit Bending Toys & Play, a càrrec de Martí Guillem on es podran provar i tocar diferents joguines manipulades amb dispositius electrònics i el taller Transformació Plàstica, a càrrec de Plàstic Preciós La Safor, on es transformaran els residus plàstics generats al festival, triturant-los i donant vida a nous objectes quotidians. A més, el mateix dissabte, també de 17:30h a 20:30h s’exhibirà la instal·lació plàstica Unfla’t, elaborada pels participants del taller i dissenyada per a provocar les mirades curioses i els somriures còmplices de menudes i grans.

Completaran el cartell del festival diferents propostes artístiques de música i teatre com l’actuació de La POP, Petita Orquestra Peiotaire amb Els Garcia & Cia. La família s’amplia. En ell, els agronautes de La POP tornen a la càrrega amb el seu nou espectacle on escenifiquen les cançons incloses al seu nou disc Vol 2 que presenten oficialment al festival. L’actuació serà dissabte 19 d’octubre a les 19:00h.

El diumenge 20 d’octubre, en dues sessions, a les 18:00h i a les 19:30h, a companyia de Castella Lleó Cal y Canto Teatro oferirà l’espectacle Lost dog, amb titelles i objectes i plantejat de manera insòlita per obtindre la visió d’un món vist a través dels ulls d’un gos abandonat. Aquest espectacle es desenvolupa a una caseta situada al carrer del teatre i la capacitat és limitada a 55 espectadors per sessió. L’entrada per aquests espectacles és de 5 €.

Igual que en anteriors ocasions, l’RRRR! Festival d’Art i Reciclatge compta amb la projecció d’un documental per a tots els públics: Bicicletes vs cotxes, pel·lícula subtitulada al valencià que presenta diversos activistes i pensadors que lluiten per aconseguir ciutats més sostenibles per fer front a la greu crisi climàtica global. Serà el divendres 25 d’octubre a les 19:30h. L’entrada és lliure. En acabar la projecció, tindrà lloc un col·loqui amb Pasqual Boquera, president del Col·lectiu Dynamo de Carcaixent i professor de la UPV així com autor de dos llibres sobre gestió d’empreses de la construcció.

Estrena de la producció pròpia del festival: Plàstic-tic-tic-tic!, d’El Triangulista

La producció pròpia del festival s’estrenarà dissabte 26 d’octubre a les 19:00h amb El Triangulista i el seu espectacle Plàstic-tic-tic-tic!. Aquest peculiar personatge, ja cansat de la vida moderna, s’ho deixa tot per viatjar amb Pep Xoriguer, un ocell ben espavilat, amb l’objectiu de recollir els plàstics que embruten boscos i suren per l’aigua de rius i oceans. L’entrada per a l’espectacle és de 5 €.

Write your comment here ...

Deixa un comentari