El regidor delegat de Gestió Responsable del Territori, Xavier Ródenas, ha comparegut hui davant els mitjans de comunicació per a presentar els treballs de la brigada forestal municipal en els espais naturals de la nostra localitat.

La creació d’una brigada forestal ha format part dels objectius traçats per l’actual govern municipal i fins i tot de les propostes de la ciutadania dins dels pressupostos participatius del passat any. “Lamentablement, al poc temps de promoure aquests pressupostos participatius, on aquesta proposta no va eixir triada, vam patir l’incendi de Marxuquera, ha recordat l’edil.

Des de juny de 2018, la brigada forestal és una realitat gràcies al finançament de la Generalitat Valenciana (programes EMPUJU i EMCUJU). “No l’havíem presentada encara perquè l’incendi va copar tota la informació i no volíem que es malinterpretara”.

La brigada actual està formada per quatre peons i un enginyer forestal que estan duent a terme treballs de prevenció d’incendis i millora de gestió forestal, entre els quals es troben intervencions auxiliars entre la urbanització de Santa Marta i la propietat municipal del Pla Xiquet; l’eliminació de vegetació en els murs del castell de Bairén; l’obertura d’una senda en el centre d’interpretació Parpalló-Borrell; manteniment de camins al Coll de la Rafaela o treballs vinculats al control de la vegetació. En breu, està previst obrir un camí entre el Centre d’Atenció Integral (CAI) i el pont de Daimús.

La idea és que aquesta brigada tinga continuïtat, no amb la mateixa gent segurament , perquè els programes EMPUJU i EMCUJU acaben al juny, però esperem tindre altres persones que mantinguen visca aquesta brigada forestal que, més enllà d’un projecte polític, ha de ser un projecte de ciutat consensuada i que els governs que vinguen facen l’esforç de mantindre-ho, ha posat l’accent el regidor.

Així mateix, Ródenas ha al·ludit a la importància de comptar amb un enginyer que dirigisca els treballs forestals en coordinació amb el departament de Territori.

La brigada treballa en el marc de la XiveGa, Xarxa d’Infraestructures Verdes de Gandia, i els seus components van identificats amb una samarreta verda que així ho acredita.

La seua gestió és fonamental no solament per a la prevenció d’incendis, sinó també en la gestió forestal sostenible, que ajuda perquè el bosc cresca més ràpid.

Ródenas ha recordat que la brigada forestal treballa exclusivament en territoris de la XiveGa que no s’han vist afectats per l’incendi del passat estiu. “Per a la recuperaciód’aqueixes zones cremades l’Ajuntament va rebre una inversió de 2,2 milions d’euros de la Generalitat i del Ministeri i l’empresa pública Tragsa fa treballs cada sis mesos.

Les actuacions forestals es regeixen per les directrius marcades en el Pla de prevenció d’incendis forestals i el Pla especial del Parpalló-Borrell.

 

Write your comment here ...

Deixa un comentari