Promoció turística
1 de gener de 2015 per mesgandia2

Dels diferents estudis i anàlisis elaborats fins l’actualitat sobre Gandia com a destinació turística, s’extrauen de manera unànime una sèrie de deficiències referides a aquesta activitat econòmica fonamental per a l’economia de la ciutat. Són aquestes: identificació de Gandia amb el “sol i platja”, amb desconeixement del nucli urbà i l’entorn comarcal per part dels visitants; destinació nacional i de segona residència fortament estacional i amb baixa despesa; una marca devaluada en l’exterior com a conseqüència de la identificació amb el reality “Gandia Shore”; i la forta vinculació del sector amb la construcció i, en l’època de la bombolla immobiliària, amb l’especulació i la destrucció del medi ambient.

La política turística de l’actual govern de la ciutat no sols no ha revertit aquesta tendència sinó més bé continua apostant per actuacions i iniciatives que incideixen en el model especulatiu i destructor de l’entorn, sense obrir alternatives d’oci i turisme complementari que alleugere la forta estacionalitat estival i aporte valors afegits atractius a la nostra oferta turística.

Nosaltres apostem per una política turística que reivindique la peculiaritat de la nostra ciutat, capital d’una comarca, amb un entorn mediambiental i cultural (material i immaterial) excepcional. I que a més de la seua situació geogràfica en l’eix mediterrani entre dues grans ciutats, ofereix unes potencialitats úniques per a mitigar i revertir alguns dels problemes i debilitats que presenta la marca turística Gandia com destinació madura de sol i platja.

Som conscients, per una banda, que aquest model estacional, residencial i de sol i platja és important per a la ciutat. Però també que és clarament insuficient i hem de fer esforços per tractar de complementar-lo, corregir-lo i fer del turisme un veritable motor de generació d’activitat econòmica i d’ocupació estable i de qualitat. Per tant les nostres propostes en matèria de turisme són:

 

En allò referit a la planificació turística (reformes i normatives):

Incrementar el nombre de places hoteleres: creació d’un Alberg Municipal de Joventut adquirint i adequant l’antiga Escola Bressol Wilson; reutilització de les residències d’estudiants del Grau i Platja com a allotjaments estivals; i facilitar i promoure els establiments hostalers amb encant al nucli urbà aprofitant edificis històrics.

Crear un centre que aglutine els principals serveis municipals a la zona de Grau i Platja.

Estudiar nous enllaços i línies per connectar la ciutat amb els punts d’arribada dels turistes (ports i aeroports de València i Alacant).

Augmentar el control i compliment de les normatives cíviques i de bona convivència (soroll dels locals d’oci, deixalles, aparcaments).

Incentius per la mobilitat sostenible i pública: increment de la freqüència del bus Urbanet que connecta amb la platja (horaris nocturns a l’estiu), adequació i augment dels carrils bici i carrers per a vianants com a eixos de passeig i comerç.

– Targeta de Fidelització Gandia: una targeta turística oferida pels hotels i allotjament turístics amb descomptes en comerços de l’interior de la ciutat, Grau i Platja; així com en activitats turístiques complementaries.

Promoció dels Establiments Turístics diferenciats “Marca Gandia”, amb logos distintius que els identifiquen: “Establiment amable”, en què s’avaluen aspectes qualitatius de l’atenció (domini idiomàtic, educació i amabilitat en el tracte, gust en la decoració dels locals, nivell de soroll i olors) i “Establiment social”, en què s’avaluen aspectes relatius a les condicions laborals de discriminació positiva als seus treballadors (beneficis per conciliar la vida familiar i laboral, tipus de contractes, formació laboral que s’ofereix, percentatge de personal contractat que pertany a col·lectius de difícil accés al mercat de treball, etc.).

 

Propostes en urbanisme i patrimoni:

– Posada en marxa d’un Centre d’Activitats Ecoturístiques a la Platja durant els mesos d’estiu i a la ciutat i al Grau durant la resta de l’any, incentivant i promovent la creació d’empreses que gestionen activitats lúdico-esportives i culturals.

– Protecció, regeneració i gestió del Parc de la Marjal de Gandia: la Platja Auir, restinga i aiguamolls com a Paratge Natural protegit; pla d’usos de la marjal, zonificació per recursos i activitats; adequació i conservació de les sendes.

– Museu, Aula Taller i Centre d’innovació de l’Agricultura Valenciana: rehabilitació i adequació de l’Alqueria dels Pares com espai polivalent: centre d’innovació, cultural i museístic al voltant de la cultura agrícola de la Safor (taronja, canyamel, raïm, moreres, etc.); taller d’elaboració i venda de productes ecològics i produïts al taller; i habilitació d’un punt d’informació turístic comarcal.

– Creació del Centre d’Interpretació dels Clàssics, adequant i rehabilitant l’ermita de l’Assumpció com a punt d’inici de la Ruta dels Clàssics per la ciutat, amb recorreguts a indrets emblemàtics (rehabilitació de l’Ermita dels Martorell).

– Jornades i Certàmens: Jornada gastronòmica de la Fideuà: ruta de la Tapa amb activitats i exposicions relatives a tot allò que té com a base el fideu; Festival del Renaixement i dels Clàssics amb recitals de poesia, teatre i música que rememoren l’època dels escriptors del Segle d’Or; Festival de Cultura Popular, de cap de setmana; i Certamen d’Urbart, amb recorreguts per la ciutat d’artistes que reinterpreten i reutilitzen el mobiliari urbà des d’una òptica estètica d’avantguarda.

– Mercat Cultura Popular: celebració d’un mercat un diumenge al mes a la Plaça del Prado on es pose a la venda productes artesans, casolans, ecològics. Complementar aquesta activitat mercantil amb actuacions musicals, folklòriques i artístiques de diferents artistes.

 

Propostes en innovació turística i recerca de nous mercats:

– Promoció al mercat internacional: cal replantejar la nostra participació en fires de turisme nacionals, prioritzant la presència en certàmens internacionals on mostrar l’oferta diversificada per segments poblacionals i sectors econòmics.

– Celebrar encontres de bloggers, com a agents turístics que promouen quaderns i viatges alternatius per a segments definits (LGTB, famílies, salut, ambiental i professional).

Fomentar el turisme professional i freelance, amb incentius per creació d’un edifici polivalent amb facilitats per ser utilitzat com a espai de treball compartit per diferents professionals, oferint la platja de Gandia com a lloc de residència permanent.

Desenvolupar l’Urban Farming (mercat i producció agrícola de proximitat) com un important valor turístic genuí i propi de la nostra ciutat, ja que facilita la interrelació entre els visitants i la població autòctona, una socialització a escala humana i personalitzada, promovent el cooperativisme agrícola lligat amb la seua explotació turística. Aquest ús agrícola dels terrenys (molts d’ells abandonats per l’actual crisi al camp) permet la recuperació paisatgística i mediambiental que és clau per a la millora del nostre entorn natural.

Millora en la gestió i promoció turística amb l’ús de les noves tecnologies: per a la informació del turista com podcast, mp3, pdf i guies mòbils. Permetre la configuració en línia del producte a la carta (dynamic packaging). Incorporació a la web del geoposicionament dels punts d’interès de la destinació.

Foment del Turisme de Salut i Geriatria. L’instal·lació de l’unitat d’atenció i innovació geriàtrica al vell hospital de Gandia (previst en el nostre Programa de Gandia de les Persones) pot ser un nou i potent complement per facilitar l’elecció de la nostra platja i entorn semi-urbà com a lloc de residencia permanent per a grups o particulars de la tercera edat nacionals i estrangers.

– Model Smart Destination com a paradigma turístic de present i futur: combinar tots els recursos naturals, paisatgístics, mediambientals, patrimonials, històrics, arquitectònics, culturals, gastronòmics, esportius, empresarials, etc., amb les noves tecnologies per tal de fer de Gandia un destí intel·ligent on el turisme genere efectes positius, a causa del seu caràcter transversal, en la resta de sectors.

Write your comment here ...

Deixa un comentari